Kostterapi

Aalborg Akupunkturklinik

RAB-Registreret medlem af Praktiserende Akupunktører

Tlf: 29272528



Østlige ernærings- og diætanbefalinger

 

Spis efter sæsonen, spis lokal dyrket mad og en sund kost mindst 90% af tiden.

Spis i henhold til din baggrund: Hvis du ikke er af europæisk eller nordafrikansk baggrund, vil du sandsynligvis ikke have det godt med mejeriprodukter. Folk der stammer fra Finland og asien tåler ikke mejeriprodukter. 

Hvis du kommer fra en skandinavisk baggrund, vil du sandsynligvis ikke have det godt med meget krydret mad, da det ikke igen er en del af en Nordeuropas diæt. 

Spis efter det sted, hvor du er i dit liv, og tilpas dig til ændringer.

Hvis du er en kvinde der er kommet i overgangsalderen og føler dig varm hele tiden, selvom du plejede at være kold det meste af dit liv, er det tid til at tilpasse sig og undgå fødevarer som varmende, så som krydderier, alkohol eller lam. Hvis du har en konstant tilstoppet næse og allergier om foråret, er du nødt til at undgå slimdannende fødevarer som mejeriprodukter, hvede, sukker og øl.

 

For en komplet diætvurdering der tager udgangspunkt i din aktuelle situation:

Få en aftale med klinikken.

 


De 5 varianter af fødevarer og deres indflydelse på vores helbred


I henhold til kinesisk medicin er der 5 vigtigste madsmage: Skarp (krydret), sur, sød, salt og bitter. 
Det er vigtigt at have en balanceret diæt med alle smage. Hvis du ikke har et optimalt helbred, kan nogle fødevarer med bestemte smagsoplevelser hjælpe med at genoprette en sund krop og sind. Her er de 5 varianter og deres helbredende egenskaber samt hvor de skal bruges med forsigtighed. Nu kan du inkorporere nogle af disse fødevarer mere eller

mindre, alt afhængigt af dit helbred og din tilstand.

Sur

Bitter

Sød

Krydret

Salt (inkluderer også skarp, spicy, hot og aromatisk smag

Egenskaber:


Kølende, kontrahere, astringerende, forhindrer unormal lækage af kropsvæsker

Anvendes ved:


Inkontinens, personer som sveder unaturligt meget, blødning, diarré, slap hud, prolaps, hæmorider

Organer:


Lever & Galdeblære, hjælper med fordøjelsen og styrke svage Lunger

Sæson: 


Bedst anvendes i efteråret

Forsigtig begræns:

 

hvis der er problemer med fugt, forstoppelse, sener og ledbånd

Sur mad:


Citron, lime, pickles, hyben, surkål, sur blomme, Granny Smith æble

Surt & Bitter:

 

Eddike

Sur & krydret:

  

Porre

Surt & Sødt:
Adzuki bønne, brombær, ost, drue, mango, oliven, hindbær, surdejsbrød, tomat, yoghurt

Egenskaber:


Kølende effekt, febernedsættende, tørrer fugt*, dræner fugtighed, igangsætter tarmperialstikken, virker reducerende på meget udadvendte personer med høj stemme og rødt ansigt og tyk tungebelægning

Anvendes ved:


Betændelse, infektion, højt kolesteroltal, overvægt, højt blodtryk, Candidasvamp, slim, hævelse, eksem, cyster, ødemer, hævelse , forstoppelse, aggressive personer 

Organer:


Hjerte & tyndtarme, fjerner lungeslim og hjælpe med at styrke nyre

Sæson:


Bedst brugt om efteråret og vinteren, når som helst, hvis der er varmesymptomer

Forsigtig:


Ved osteoporose, svage, tynde, indtørrede, kolde mennesker

Bitter mad:


mælkebøtte, baldrian, kamille, burre, echinacea, lucerne, hjertesalat, rug

Bitter & krydret:


radise, forårsløg, majroe

Bitter & Sødt:


Amaranth, asparges, selleri, salat, papaya, quinoa

Egenskaber:


Forebygger prolapser harmoniserer, løsner indre spændinger, slappende, opbygger kropsvæsker toniserer indtørrede svage mennesker. 

Anvendes ved:
Giver energi, men virker afslappende på kroppen, nerver og hjernen.

bremser akutte sygdom (almindelig forkølelse, influenza), stress, spænding, nervøsitet, ældre mennesker, især skrøbelige. 

Organer:


Milt & Mave, virker beroligende på Leveren, beroliger Hjertesind

Sæson:


Bedst brugt i mellem sæsoner, men kan bruges i alle årstider

Forsigtig:


Overvægtige & træge personer & dem med tegn på fugt*

Sød:


bønner, ærter, linser, alt kød, daddel, abrikos , kirsebær, figen, gulerod, agurk, aubergine, kartoffel, søde kartofler, yams, mandel, valnød, sesam- og solsikkefrø, alle sukkerarter, de fleste mejeriprodukter

Sød & sur:


drue, fersken, pære, jordbær, tomat, oliven

Sød & bitter:


papaya, salat, selleri

Sødt og krydret:


mynte, kål

Egenskaber:


Spreder, udvider, stimulering af cirkulation, stigende og udadgående retning

Anvendes ved:


Hjælp til fordøjelse, beskyttelse mod almindelig forkølelse, løsner slim, løsner blodstagnationer, inducerer sved, øger energi, dræber parasitter. 

Organer:


Lung & tarmtarme, rydder lungeslim, reducerer gas fra tarmen, bevæger leveren og forbedrer hjertecirkulation

Sæson:

Bedst brugt om foråret for at forberede kroppen til sommerens varme

Forsigtig:


Undgå al krydret varm mad, hvis varmetegn i kroppen, ikke for svage tynde, indtørrede mennesker. Dem der er overvægtige ved for stort kalorieindtag, bør vælge krydret kølende

Krydret varm:


Mynte, rosmarin, forårsløg, hvidløg, løg, kanel, ingefær, hot peberfrugter, cayennepeber, dild, anis, nelliker, fennikel

Krydret kølende:


pebermynte, merian, hvid peber, radise 

Krydret neutral:


Taro rod, kålrabi

 

Egenskaber:


Afkølende, nedadførende, fugtig, blødgørende hårde klumper, reducering af stivhed, afgiftning, udrensning af tarmen og kan medføre opkast

Anvendes ved:


lymfeknuder, knuder i muskler og kirtler, grå stær, forstoppelse, hævelse i maven, hudproblemer, ondt i halsen, ingen appetit

Organer:


Nyre og blære. Styrke milten, styrker sindet

Sæson:

  Bedst brugt i efteråret og vinteren for at tilpasse kroppen til vinterens kulde

Forsigtig:


Overvægt, energiforladte personer, ødemer, højt blodtryk, tegn på fugt*

salt:


tang, kelp, saltjod, pickles, miso, sojasovs

Salt & sød:


byg, hirse

*Tegn på fugt:


Doven og uoplagt, bliver nemt træt og føler sig tung i kroppen. Ved smerter i kroppen er disse fikseret, ødemer, eller vandige akkumulationer i alle dele af kroppen, overskydende slim, tumorer, cyster, parasitter, svamp, candida, fedme, og tyk belægning på tungen

Copyright © All Rights Reserved Aalborg Akupunkturklinik 2018