Naturlig sundhed

Hvad kan du selv gøre for at styrke dit immunforsvar


Vores immunforsvar er afhængig af mange faktorer, bla. Påvirkninger udefra, samt indefra. Mange af disse har vi selv kontrol over og kan påvirke i positiv grad.


Men kan man selv vide om, at ens immunforsvar ikke er så optimalt som det kunne være. Ja det kan man faktisk, du skal blot lytte til sin krop og se hvilke signaler den selv giver, for at fortælle dig om der er noget der bør ændres.


I den Kinesiske Medicin har man gennem årtusinder observeret hvordan mennesket lever i harmoni med naturen og vores krop.

Disse observationer har skabt en enorm viden om hvordan kroppen reagerer på forskellige påvirkninger, og hvis disse påvirkninger skaber ubalancer, hvad man så kan gøre.


Et gammelt ordsprog siger, ”du er hvad du spiser”. Et andet ordsprog siger ”du er hvad dine tanker gør dig til”.


Kosten har stor betydning for vores velbefindende, ikke kun hvad du kan spise for at styrke din krop for at undgå sygdomme, men i lige så stor grad hvad du skal undlade i din kost.


Den vigtigste faktor i et godt immunforsvar er din Mave, og hvor godt den absorberer den næring der er i kosten.

Jeg giver i her eksempler på de signaler din krop giver dig, hvis din Mave/Milt ikke er helt på toppen: (Jeg bruger her den Kinesiske Medicins betegnelser, skrevet med fed teksttype) Klik på de forskellige sygdomsfaktorer og se hvad du selv kan gøre for at behandle dem (denne side er under opbygning og derfor er linkene ikke klar endnu, men du kommer langt ved at følge kostrådene)


Milt Qi Xu (Underskud)

Ingen appetit, følelse af oppustethed efter måltid, træthed efter måltid, blød lugtløs afføring, diarre, overtænker, svage lemmer, tandmærker på tungekanten. Får nemt infektioner. Koncentrationsbesvær. Kronisk træthed.

 

Milt Yang Xu (Underskud)

Samme symptomer som ved Mit Qi Xu. Yderligere symptomer: Ufordøjede fødevarepartikler i afføringen, kuldefornemmelse, kolde hænder og fødder.

 

Synkende Milt Qi

Samme symptomer som ved MP Qi Xu og MP Yang Xu. Yderligere symptomer: Prolaps af organer (blære, livmoder, endetarmsfremfald, osv.) følelse af tyngde, hæmorroider, åreknuder.

 

Milten Holder Ikke Blodet

Purpura (betændelseslignende tilstand i små blodkar), blod i afføringen, blod i urinen, melena (sort afføring pga. blødninger i maven) menorrhage (menstruationsblødning i længere periode), blod i urinen. Alle symptomerne kun i forbindelse med MP Qi Xu eller MP Yang Xu.

 

Fugtig Kulde i Milten

Symptomer som ved MP Qi Xu og MP Yang Xu. Yderligere symptomer: Tab af smagssans, tyngdefornemmelse i hovedet, tyngdefornemmelse i ekstremiteterne, træthed, ødemer, søvnskorper ved øjnene, vaginalt udflåd, plumret urin.

 

Fugtig Varme i Milten

Følelse af tyngde, blød stærkt lugtende afføring eller forstoppelse, smerter i maven, tørst uden ønske om at drikke, tyk gul belægning på tungen, bæltefornemmelse omkring kroppen, sår på tolvfingertarmen, mavesår, følelse af tunghed i hovedet, hjelmagtig hovedpine.

 

Mave Qi Xu (Underskud)

Udmattet, manglende appetit, nedsat tørst, tab af smagssans, blød afføring, ukomfortabel fornemmelse i epigastriet, (øverste del af maveområdet, op mod ribbensbuen) som bliver bedre ved berøring.

 

Mave Yin Xu (Underskud)

Sult uden appetit, tørst uden lyst til at drikke, tør mund, forstoppelse, smerter i epigastriet, vertikale revner i tungen, ingen belægning på tungen.

 

Rebelsk Mave Qi

Kvalme, opkast, ræben, hikke, halsbrand.

 

Kulde i Maven

Smerter i maven som bliver bedre af varme, foretrækker varme drikke og føde, manglende tørst, klar opkast, madallergi, hovedpine i panden, som bliver mindre ved at påføre varme.

 

Mave Ild

Tørst, ønsker at drikke kolde drikke, dårlig ånde, brændende smerter i epigastriet, stor appetit, blødende gummer.

 

Tilbageholdelse af Føde i Maven

Opkast efter måltid, smerter i epigastriet, som bliver værre af at spise, ingen appetit, følelse af trykken og fylde i maven.

 

Fugtig Varme i Maven

Brændende smerte i epigastriet, følelse af trykken i epigastriet, gul belægning på tungen, sår i munden.

 

 

Har du blot én af de ovennævnte lidelser, er det på tide, at du begynder at se på din kost.

Først og fremmest vil jeg gerne have dig til at forstå, hvorfor din Mave/Milt ikke formår at fungere optimalt, så du kan undgå disse skavanker.


Noget der kan slå din Maves funktion i stykker, er at du indtager føde og drikkevare som er termisk kølende eller kolde, så som: Salater, rå grøntsager, tropiske frugter, kolde drikke fra køleskabet, eller drikke med isterninger. Disse køler din krop for meget ned og din Mave kan ikke fordøje maden.

Du bør også undgå mejeriprodukter, da disse termisk er kølende og forårsager Fugt og slim som sygdomsfaktorer.

 


 

 

 

 


 
  
Når du skal lave din mad, er der en fordelingsnøgle, som du skal bruge som rettesnor. En tallerkenfordeling bør se sådan her ud:


Kornprodukter ca. 45%, kogte grøntsager ca. 45%, kød ca. 5%, råkost, salater, frugt, nødder ca. 5%

Det er den måde din kost i princippet bør sammensættes på, for at opnå et godt helbred, da du ved denne sammensætning giver din krop den næring som den behøver, både hvad angår proteiner, kulhydrater og fedtstoffer og de vigtige mikronæringsstoffer.

Disse fødeemner bør være en væsentlig del af din kost, for at booste og bevare et godt immunsystem.

Spis mest af de neutrale fødeemner og suppler op i små mængder fra de andre grupper


Den termiske virkning i fødevarer der stimulerer Milt og Mave – Jord

Du bør også undgå mejeriprodukter, da disse termisk er kølende og forårsager Fugt og slim som sygdomsfaktorer.

Aalborg Akupunkturklinik

RAB-Registreret medlem af Praktiserende Akupunktører

Tlf: 29272528Copyright © All Rights Reserved Aalborg Akupunkturklinik 2018