Overgangsalder


Aalborg Akupunkturklinik

RAB-Registreret medlem af Praktiserende Akupunktører

Tlf: 29272528Overgangsalder/Klimakterie


Der kan i overgangsalderen forekommer forskellige gener afhængig af kvindens livsstil og energiniveau. Kvinder, der har levet et stresset liv med overarbejde og dårlige spisevaner i årene før overgangsalderen, har større tendens til gener end kvinder, der er afstresset og i balance. Det skal fremhæves at overgangsalderen ikke er en sygdom, men en normal overgangsperiode fra at være fertil til at være infertilitet. Ubehag og gener skyldes ubalancer i kroppen.


Typiske gener er hedeture, træthed, søvnløshed, angst, nervøsitet, depression, hovedpine, irritabilitet og tørre slimhinder. Afhængig af hvilke af disse symptomer kvinden lider vil den kinesisk diagnose dvs. tungens farve, form og belægning samt måden pulsen slår på være forskellig.

Når nyrernes yin-energi er svag plages kvinden af hedeture med blussende kinder og varme hænder. Hun kan have tinnitus, føle sig ør i hovedet, have ømhed over lænden, være tør i munden, have tørt hår og tør hud med kløe. Maven vil have tendens til forstoppelse. Alle disse symptomer skyldes et overskud af varme i kroppen og akupunkturbehandlingen kan afhjælpe disse.


Er det derimod nyrernes yang-energi, der er i underskud er symptomerne være præget af kuldeoverskud. Hænder og fødder vil være kolde, ansigtet blegt og hedeturene vil primært være tidligt om morgenen. Kvinden kan føle sig deprimeret, være kuldskær og have ondt i ryggen samt ødemer omkring anklerne. Her koncentreres akupunktur og urte-behandlingen sig om at varme kroppen op og genskabe balance.


Når både nyrernes yin- og yang-energi er svag vil symptomerne være en blanding og kvinden vil være udpræget træt. Der vælges her en kombination i akupunktur-behandlingen med udgangspunkt i at køle nogle funktioner og varme andre.

 

Symptomer som irritabilitet, ørhed, tinnitus, sløret syn, tørre øjne, hovedpine og smerter i led skyldes mangel på nyre-yin, liver-yin med samtid overskud af liver-yang og pulsen i venstre håndled vil have en meget karakteristisk spændt måde at slå på. Da leveren har ansvaret for øjnene vil symptomer omkring øjnene altid handle om ubalancer i lever-energien.


Følelsesmæssigt stress er en meget vigtig årsag til problemer i overgangsalderen. Længere tids bekymringer og overarbejde giver anledning til depression og angst, der er med til at gøre nyrernes og hjertes energi svag. Her opstår mere psykiske symptomer som depression, søvnløshed, rastløshed, angst samt dårlig hukommelse.

 

En anden ubalance i overgangsalderen skyldes ophobninger i kroppen og blokering af energi. Disse faktorer giver anledning til slimdannelse, udspilet fornemmelse i brystet og oppustet mave. Der vil være nedsat appetit og kvinden har kvalme og føler trang til at bøvse. Humøret vil være præget af irritation.


Endelig kan overgangsalderen give problemer i form af mavesmerter, højt blodtryk, søvnløshed og menstruation med mørk klumpet blødning, der starter og stopper. Her er der tale om stagnation af blod og formålet med behandlingen er at lave frit flow af menstruationsblod.Der er mulighed for tilskud fra sygeforsikringen danmarkCopyright © All Rights Reserved Aalborg Akupunkturklinik 2018